El curiós origen del Tió de Nadal i el Caga Tió

 In General @es

Si pretenguéssim fer un viatge en el temps fins el dia en què es va «inventar» el tió de Nadal hauríem de fer un salt d’uns quants segles enrere, cap a una societat amb costums pre-cristians i litúrgies paganes!

L’inventor del Tió de Nadal deuria pensar en la necessitat d’assegurar que la natura no perdés la seva fertilitat en un moment de l’any especialment problemàtic, el solstici d’hivern, la porta als mesos més freds de l’any. I és que cal recordar al lector dos factors importants:

  • Segles enrere la ciència no coneixia amb el detall actual com funcionava la natura. A l’hivern els boscos sembla que s’adormin o inclús es morin i tot queda aturat. Qui assegurava a aquells homes i dones que el bosc després de l’hivern tornaria a despertar i a donar els seus fruits indispensables?
  • Les cases no gaudien de calefacció ni parets ben aïllades i, per tant, el fred havia de ser especialment dur de soportar. Qualsevol acció que assegurés un hivern més suportable seria molt benvinguda.

I així és com aquest inventor, o sabi de l’època, va decidir rendir homenatge a una natura que s’adormia amb el solstici d’hivern, portant-la dins de casa i venerant-la per tal d’assegurar que la seva fertilitat no quedaria malmesa passat el fred hivern.

I el Tió entra a la llar amb tota veneració: escalfarà la casa i se l’atiarà amb un bastó per tal de mantenir el seu caliu. (una acció que, per altra banda, avui encara hem de fer quan estem mantenint una llar de foc encesa).

A més si a aquest tros de natura que entra dins de casa se’l cuida com cal (entengui’s alimentar-lo o abrigar-lo) el Tió ho retornarà amb llaminadures i llepolies, senyal de l’abundància promesa per després de l’hivern!

I, és clar, no hi ha litúrgia sense pregària o cançons. L’inventor crearà una cançó que amb el temps acabarà sent el nostre actual «Caga Tió», que és la forma més simple de donar nom a una cançó: les dues primeres paraules de la seva lletra.

Però del «Caga Tió» en parlem en un altre article…

Recent Posts

Leave a Comment

Contáctanos

Si nos envías un mensaje nos pondremos en contacto contigo rápidamente.

Not readable? Change text. captcha txt
0
Obrir xat
💬 Necessites ajuda?
Hola 👋
Et puc ajudar?