In General

Les tertúlies periodístiques s’omplen cada any d’un nou debat nacional: HI HA TIONS MASCLES I TIONES FEMELLES? Anem posar-hi una mica de llum, des de la perspectiva científica que tant ens caracteritza a Caçations… 😉

Si el nom fes la cosa, hauríem de dir que sí, que hi ha el mascle, anomentat TIÓ DE NADAL i la femella, anomenada SOCA DE NADAL o darrerament també TIONA DE NADAL. Tanmateix, caldria contrastar els noms populars amb el sistema reproductiu d’aquest ésser màgic, perquè a nosaltres no ens consta haver vist mai una parella de tions mascle i femella practicant l’acte reproductiu sexual, que al cap i a la fi és que el que ens permetria diferenciar els dos gèneres. I és que el sistema reproductiu del Tió és una extranya combinació sexual i asexual única en el món fantàstic animal:

Per una banda tenen un procés reproductiu similar a la “Mitosis” cel·lular. Així com hi ha cèl·lules que es reprodueixen dividint-se a elles mateixes, amb el Tió hi ha una divisió del tronc “mare” en diverses branques “filles” i per tant, cada Tió pot ser mare/pare de tants tions com branques sigui capaç de generar, totes elles genèticament idèntiques.

I per l’altra banda també tenen una reproducció sexual gràcies a les branques que poden generar flors, que un cop fecundades amb polen d’altres arbres, es convertiran en la llavor d’un futur nou tronc. D’aquesta forma es crea un nou llinatge de Tions i Soques genèticament diferent.

En conseqüència, no existeix el Tió papa i la Soca mama, sinó que cada Tió és mare i pare alhora i tots els Tions plegats formen part d’una mateixa família amb una unió íntima entre ells que és mil·lenària. En podem dir Tió, en masculí, o Soca i Tiona en femení, però el més important, parlem sempre del mateix ésser màgic que és capaç de cagar regals per Nadal!

Recent Posts

Leave a Comment

Contacta'ns!

Envia'ns un missatge i et contestarem ràpidament!

Not readable? Change text. captcha txt
0
Tio Cagatio mascareta caçations
Obrir xat
💬 Necessites ajuda?
Hola 👋
Et puc ajudar?